بیماری ام اس ( MS ) بیماری ای است که مغز و نخاع را تحت تاثیر قرار داده و باعث از دست رفتن کنترل عضلات ، بینایی و تعادل می گردد . در این عارضه همانطور که گفته شد اعصاب مغز و نخاع ؛ به وسیله سیستم ایمنی خود فرد آسیب می بینند . دکتر مونا حجازی بهترین متخصص مغز و اعصاب تهران ، انواع خدمات تخصصی در زمینه تشخیصی و درمانی بیماری های مغز و اعصاب را ارائه می نماید.

 

ام اس

 

اسکلروز  یا MS نوعی بیماری خود ایمنی و التهابی است که طی آن ، بدن آنتی ‌بادی هایی علیه خود ترشح می کند ، این آنتی بادی ها به میلین یا غلاف چربی پوشاننده اعصاب آسیب می رسانند و در نتیجه سبب کاهش سرعت هدایت پیام های عصبی شده یا این که انتقال ‌رسانی در آن ناحیه را مختل می سازند . بیماری ام اس سبب آسیب پذیری میلین سیستم عصبی مرکزی می شود ، و از آنجا که سیستم عصبی مرکزی موظف به کنترل تمامی سیستم های بدن است ، این بیماری می تواند بر روی سیستم های زیادی از بدن تاثیرات وسیع و گسترده ای بگذارد.

عوارض بیماری اسکلروز

طبق گفته های بهترین دکتر فوق تخصص مغز و اعصاب ، متاسفانه بیماری ام اس در طولانی مدت ، می تواند منجر به ایجاد اثرات منفی بر روی جسم و روان بیمار گردد ؛ مهم ترین عوارض این بیماری عبارتند از :

  1. اختلال در تمایلات جنسی
  2. کاهش حجم موثر سلول های مغزی
  3. اختلال در حافظه
  4. ایجاد نگرانی ، افسردگی و اضطراب
  5. اختلال در دفع مدفوع
  6. بروز اشکال در عملکرد مثانه و روده

تست ام اس در خانه

افرادی که در خانواده شان افرادی را دارند که به این بیماری مبتلا است همواره نگران این موضوع هستند که نکند آن ها نیز دچار شوند؟ همانطور که می دانید نگرانی ، استرس و اضطراب یکی از مهم ترین عوامل ایجاد کننده بیماری MS می باشد دکتر مونا حجازی بهترین متخصص مغز و اعصاب تهران قصد دارند در این قسمت از مقاله تست های را به شما بگویند که با انجام آن ها می توانید بیماری MS را در خانه تشخیص دهید ؛ اما لازم به ذکر است اگر پس از انجام این تست ها در رابطه با ابتلا به این بیماری شک کردید بهتر است سریعا به یک فوق تخصص مغز و اعصاب خوب در شهر محل زندگی خود مراجعه کنید تا وی برای شما آزمایشات دقیق تری را تجویز کند . به عنوان مثال خانم ها و آقایانی که در تهران و در محدوده گیشا هستند می توانند به خانم دکتر مونا حجازی بهترین متخصص مغز و اعصاب در تهران مراجعه کنند و جلوی پیشرفت بیماری ام اس خود را بگیرند.

برای انجام این تست نیاز است روزانه وضعیت جسمانی خود را بررسی کنید و اگر برای مدت زمان کوتاهی حدود یک الی دو هفته علائم ذیل را داشتید به یک دکتر خوب مراجعه کنید.

علایم‌ ام اس

  • حمله های ضعف بینایی در یک چشم
  • التهاب عصب بینایی
  • حمله های حسی مثل گزگز و مورمور یا سوزن سوزن شدن
  • تعادل نداشتن حین راه رفتن و زمین خوردن
  • احساس خستگی در اندام های بدن حتی بعد از استراحت یا انجام کار های کوچک و ساده
  • احساس سرگیجه
  • ضعف عضلات و ماهیچه ها (ضعفی که در بیماری ام اس وجود دارد به مفهوم کاهش قدرت است یا کم شدن قدرت بدنی و زور بدن می باشد.)
  • مشکلات مثانه یا روده
  • خواب رفتگی دست و پا ها به طوری که بعد از گذشت یک الی دو روز بهبود پیدا نکرده است و به مرور زمان درحال افزایش می باشد یا فردی که نیمی از بدن مانند دست ها یا یک سمت از بدنش را حس نمی کند.
  • تغییرات احساسی

 

ام اس

 

طول عمر بیماران مبتلا به ام اس چقدر است ؟

بسیاری از افراد بر این باورند که طول عمر افرادی که درگیر این بیماری هستند بسیار کوتاه است ؛ اما باید اظهار داشت این نگرش کاملا نادرست است و بیماران MS در صورت برخورداری از آگاهی لازم در زمینه این بیماری و رعایت سبک زندگی سالم می توانند این بیماری را تحت کنترل داشته باشند.

چه افرادی در معرض بیماری ام اس قرار دارند ؟

طبق گفته های بهترین فوق تخصص مغز و اعصاب تهران به طور کلی عوامل زیر احتمال ابتلا به MS را افزایش می دهند :

  • سن

این عارضه می تواند در هر رده سنی اتفاق بیفتد ؛ اما عموما در رده سنی ۱۵ الی ۶۰ سال شایع تر است.

  • جنسیت

آمار مبتلایان به بیماری MS در میان خانم ها ۲ برابر بیشتر از آقایان است.

  • سابقه‌ خانوادگی

چنانچه یکی از اعضای خانواده اعم از پدر ، مادر ، خواهر یا برادر به این بیماری دچار باشند احتمال ابتلای فرد به این بیماری افزایش می یابد.

  • ابتلا به برخی عفونت های خاص

برخی ویروس ها از قبیل اپشتین بار که سبب بروز مونونوکلئوز عفونی می‌شود می توانند احتمال بروز بیماری ام اس را افزایش دهند.

  • نژاد

علیرغم اینکه تمامی نژادها ممکن است به اسکلروز مبتلا شوند ؛اما احتمال ابتلای افراد سفید پوست به این بیماری بیشتر است.

  • اقلیم و آب ‌وهوا

MS در میان افرادی که ساکن نواحی معتدل هستند بیشتر بروز می نماید.

 از دیگر عواملی که احتمال بروز MS را شدت می بخشند می توان به موارد زیر اشاره نمود :

  • ابتلا به برخی بیماری ‌های خود ایمنی خاص
  • ابتلا به بیماری های تیروئید ، دیابت نوع ۱ و التهاب روده
  • مصرف دخانیات

 

ام اس

 

روش های تشخیص بیماری اسکلروز

تشخیص ام اس ، امری دشوار تلقی می گردد ؛ چرا که علائم آن مشابه دیگر اختلالات سیستم عصبی می باشد . لذا در مراحل اولیه بیماری ، بهترین متخصص مغز و اعصاب تهران یا دیگر شهر های ایران یا اصطلاحا نورولوژیست با معاینات بالینی بیمار ، اخذ شرح حال وی ، جویا شدن از سابقه ابتلا به MS در اقوام درجه یک او و همچنین اقدام به یافتن علائم احتمالی صدمات مغزی – نخاعی و بینایی در فرد مبتلا ؛ اقدام به تشخیص بیماری ام اس می نماید.

لازم به ذکر است که در راستای تشخیص این بیماری ، هیچ گونه آزمایش تخصصی آزمایشگاهی وجود ندارد . البته پزشک متخصص مغز و اعصاب ؛ جهت تشخیص دقیق تر ، علاوه بر مواردی که بدان اشاره شد از روش های ذیل نیز بهره می برد :

  • آزمایش خون
  • ام آر آی
  • آزمایش پتانسیل برانگیخته روی حواس
  • تست مایع مغزی – نخاعی
  • انجام الکترونسفالوگرافی

تاثیر پذیری ام اس در کدام نواحی بدن بیشتر است ؟

  • سیستم عصبی و بینایی
  • تکلم و بلع غذا
  • دستگاه گوارش
  • سیستم ایمنی بدن
  • دستگاه گردش خون
  • ساختار اسکلتی
  • سیستم عضلانی – تعادلی بدن
  • سیستم تناسلی
  • سیستم گردش خون

در ادامه به بررسی تاثیر ام اس بر روی سیستم عصبی و بینایی و تکلم و بلع غذا می پردازیم.

 

 

آیا ام اس بر روی تکلم و بلع غذا تاثیر می گذارد ؟

طبق فرمایشات خانم دکتر مونا حجازی بهترین دکتر فوق تخصص مغز و اعصاب تهران غالبا تعداد زیادی از افراد مبتلا به بیماری اسکلروز با مشکلات گفتاری ؛ همچون گفتار مبهم ، ضعف تلفظ اصوات ، اختلال در کنترل ولوم صدا ، تغییر در صدا به لحاظ زیر و بم بودن صوت کلام ، افت کیفی صدا و گرفتگی صدا روبرو هستند که معمولا در زمان عود بیماری یا در اثر خستگی نمود گسترده تری می یابند . اشکال در بلع غذا نسبت به اختلال در تکلم کمتر مشهود است ؛ اما متاسفانه می تواند مشکل سازتر باشد.

اختلال در بلعیدن غذا به دلیل ضعف عضلات ناشی از آسیب اعصاب در ام اس می باشد که بدین ترتیب عضلات درگیر در بلع غذا را با اشکال مواجه می سازد و توانایی بدن برای کنترل عضلات درگیر در بلع را مختل می کند . بنابراین چنانچه بلع صحیح غذا به درستی صورت نگیرد ، ماده غذایی یا حتی نوشیدنی ممکن است وارد ریه بیمار شده و سبب افزایش ریسک ابتلا به برخی عفونت ها از جمله عفونت ریه شود.

بررسی تاثیر رژیم غذایی در درمان ام اس

اگر بدانید که مواد غذایی چه تاثیری در زندگی روزمره بیماران ام اس دارد ، آن را بیشتر جدی گرفته و همواره رژیم غذایی حاوی آنتی اکسیدان را در برنامه غذایی خود جای می دادید . البته برخورداری از رژیم غذایی سالم به طور حتم در درمان ام اس موثر نیست ؛ اما این افراد باید برای کنترل پیشرفت بیماری ، در خوردن مواد غذایی روزانه دقت عمل لازم را داشته باشند . به عنوان مثال مواد غذایی نظیر ماهی چرب ، روغن زیتون و زردچوبه با خاصیت ضد التهابی که دارند ، به شدت در کاهش علائم ام اس و بالا بردن کیفیت زندگی آن ها تاثیر گذارند . در ادامه برخی از فواید این مواد غذایی را با یکدیگر بر می شماریم:

ماهی چرب

ابتدا می خواهیم شما را با انواع ماهی های چرب آشنا سازیم تا پس از آن با خاصیت بی نظیری که دارند به مصرف آن ها اقدام کنید . برخی از این ماهی ها نظیر قزل آلا ، سالمون ، شاه ماهی و غیره هستند ؛ اما چرا مصرف این مواد غذایی برای بیماران ام اس مفید می باشد ؟ در حقیقت ماهی های چرب منبع خوبی از اسید های چرب امگا سه هستند و از همین رو هم در درمان بیماری های قلبی و هم در کاهش التهابات بدن بیماران ام اس موثر هستند . در پایان نیز باید بدانید که این ماهی ها حتی در پیشگیری ابتلا به ام اس تاثیر گذار بوده و از همین جهت افراد زیادی را به خود جذب کرده است .

میوه ها و سبزیجاتی که حاوی آنتی اکسیدان هستند

پیش از هر چیز باید میوه ها و سبزیجات حاوی آنتی اکسیدان ها را بشناسید که برخی از آن ها شامل اسفناج ، کلم پیچ ، گوجه فرنگی و میوه هایی نظیر توت فرنگی ، زغال اخته ، گیلاس و پرتقال هستند . شاید باور این موضوع اندکی برایتان مشکل باشد ؛ اما مصرف این میوه ها و سبزیجات به دلیل دارا بودن آنتی اکسیدان در کاهش علائم ناتوانی ، خستگی ، درد و حتی افسردگی بسیار تاثیر گذارند .

تاثیر ورزش در کنترل بیماری ام اس

اگر بخواهیم به یکی از مفید ترین روش ها در کنترل بیماری ام اس اشاره کنیم ، بدون شک ورزش کردن در این میان حرف اول را می زند ؛ زیرا این بیماران برای مدیریت علائم ام اس نه تنها باید توصیه های پزشک معالج را در مصرف داروها جدی بگیرند ، بلکه با ورزش کردن می توانند از روند پیشرفت بیماری جلوگیری کنند . مشاهدات علمی نشان داده است که بیماران ام اس در صورتی که ورزش را در دستور کار خود قرار دهند ، بعد از انجام ام ار آی یا همان تصویر برداری مغناطیسی هسته ای ، از قدرت تفکر و حافظه خوبی برخوردار بوده و از علائمی نظیر خستگی ، افسردگی و اضطراب کمتر رنج می برند . برخی از این ورزش ها شامل :

تمرینات تقویتی : برای انجام ورزش هایی که منجر به تقویت عضلات شما می شود نیاز به رفتن باشگاه نیست و افراد می توانند با استفاده از اشیا روزمره مانند بطری آب یا شن ، تمریناتی متناسب با شرایط بدنی خود را از سر بگیرند ؛ اما در صورتی که بتوانید به باشگاه مراجعه کنید ، از وزنه های کوچک شروع کرده و در صورت لرزش دست ، از کش تمرینی استفاده کنید .

ورزش های هوازی : از آنجایی که بیماران ام اس اغلب با عدم تعادل مواجه می شوند ممکن است در قدم زدن و انجام برخی از فعالیت های روزمره تعادل نداشته باشند ، از همین رو پزشک توصیه می کند با انجام ورزش های هوازی و بکارگیری تمرینات تعادلی از ایجاد این علائم بکاهند .

ورزش های کششی : باید بدانید که ورزش های کششی می تواند در میزان انعطاف پذیری بیماران ام اس موثر واقع شود و می توانید آن ها را به مدت دو روز در هفته با انجام فعالیت های کوچکی نظیر جابجایی اشیا در بالا کابینت یا خم شدن به جلو عقب و کشیدن انگشتان دست و پا آغاز کنید .

تاثیر ام اس بر سیستم عصبی چگونه است ؟

در صورت ابتلا به این بیماری ، غلاف میلین به تدریج توسط سیستم ایمنی بدن مورد تهاجم قرار می گیرد. میلین در حقیقت متشکل از سلول هایی می باشد که تشکیل دهنده محیط سیستم عصبی هستند و در اطراف سلول عصبی واقع شده اند ، بنابراین چنانچه آسیب ببینند منجر به آسیب پذیری اعصاب شده و مغز را در انتقال سیگنال به سایر ارگان های بدن با اختلال مواجه خواهند کرد. حال آن که عدم ارتباط صحیح مابین مغز و دیگر اندام ها و حتی سلول های خونی بدن ، بافت ها و ماهیچه ها که به دلیل صدمه دیدن اعصاب به وجود آمده است می تواند به ایجاد علائم ذیل منجر شود :

  • احساس گنگ بودن و گیجی
  • سرگیجه
  • اختلال حافظه
  • افسردگی
  • تغییر خلق و خو و احساسات

ندرتا در برخی موارد که بیماری ام اس پیشرفت کرده باشد ، آسیب پذیری اعصاب می تواند سبب بروز علائم زیر شود :

  • لرزش
  • تشنج
  • اختلالات شناختی مشابه دیگر بیماری های مرتبط با سیستم اعصاب از قبیل آلزایمر و غیره
  • کاهش میزان شنوایی و بینایی

در ارتباط با اختلال سیستم بینایی ، ناشی از اسکلروز باید گفت که غالبا این اختلال جزو اولین علائم بیماری ام اس می باشد که با علائمی همچون دوبینی ، درد چشم ، تاری دید و اختلال در کنتراست بینایی همراه است و پیدایش این اختلال می تواند به صورت ناگهانی باشد و یک یا هر دو چشم را درگیر کند . لازم به ذکر است که در اکثریت موارد ، اختلال سیستم بینایی به صورت موقت هستند و ممکن است منشا آن خستگی عضلات چشم یا التهاب عصبی باشد.

برخی افراد مبتلا به بیماری ام اس ، به صورت دائمی با مشکلات بینایی مواجه هستند ، البته این اتفاق در عمده موارد به شکل جزئی و خفیف می باشد و می توان آن را از طریق مصرف داروهای استروئیدی و دیگر درمان های کوتاه مدت ، تحت درمان قرار داد.

 

ام اس

ام اس چه تاثیری بر سیستم گوارش افراد مبتلا دارد؟

نارسایی های معده، می توانند باعث ناراحتی و خجالت افراد شده و سایر علائم ابتلا به ام اس :نارسایی مثانه و تشنج را چندین برابر کنند . برخی افراد مبتلا به ام اس ، هرگز این موارد را تجربه نمی کنند اما ، از هر ۱۰ نفر ،۷ فرد درگیر ام اس به مشکلات روده مثل یبوست ، اسهال و یا بی اختیاری دچار می شوند که موارد زیر می توانند علت این موضوع باشند:

  • کم شدن فعالیت های بدنی
  • کاهش حرکت غذا در روده ها
  • عارضه مصرف دارویی خاص
  • نارسایی در جذب مایعات بدن

پزشک یا مشاور سلامت شما ممکن است برای حل این مشکل، یک برنامه به خصوص به جهت کمک به تحرک روده در اختیار شما قرار دهد؛ برخی از فعالیت ها و کارهای روتینی که می توانند به جهت مدیریت تحرک  روده خود انجام دهید ، به قرار زیر است :

  • میزان کافی آب بنوشید (۶ تا ۸ لیوان در روز)
  • مصرف فیبر زیاد
  • فعالیت فیزیکی را حتما در برنامه خود قرار دهید
  • یک تایم و زمان خاص برای استقاده از سرویس بهداشتی در نظر داشته باشید
  • از خوراکی ها ملین استفاده کنید

ام اس چگونه بر سیستم ایمنی بدن اثر می گذارد؟

در ام اس، سیستم ایمنی گیج شده و به اشتباه به میلین های دور سلول های عصبی حمله می کند، در این مرحله برای کنترل شرایط ، باید ام اس را از حمله به سیستم ایمنی بازداریم . سیستم ایمنی ازابتلای بدن به عفونت ها جلوگیری می کند؛ از طرفی، به خاطر وجود میلین هاست که ما میتوانیم اطمینان حاصل کنیم که پیام های سیستم عصبی، قطعا از مغز به سایر اندام های بدن می رسد؛ زمانی که میلین ها آسیب ببیند و از بین بروند ، سیستم عصبی از کار می افتد.

تا به امروز ما به طور دقیق نمی دانیم که چرا سیستم ایمنی بدن زمان ابتلا به ام اس ، اشتباه عمل می کند و به همین دلیل تنها راه کنترل این پروسه، کم کردن تعداد سلول های ایمنی است.داروهای تعدیل کننده بیماری ام اس که DMT نامیدده می شوند ؛ به منظور جلوگیری از حمله سیستم عصبی به بدن، تعداد سلول های ایمنی ای که در خون وجود دارد را کم می کنند ؛ به این ترتیب که از ورود آن ها به مغز جلوگیری کرده و یا آن ها را در نقطه خاصی گیر می اندازد . به این شکل احتمال اینکه سیستم ایمنی بدن به میلین ها حمله کند به حداقل حالت ممکن می رسد.

 

ام اس و بارداری

بانوان مبتلا به اسکلروز که در دوران بارداری به سر می برند یا درصدد بارداری هستند ؛ می توانند در ویدئوی ذیل صحبت های دکتر مونا حجازی ، بهترین متخصص مغز و اعصاب تهران را ملاحظه فرمایند.

شرح تاثیر ام اس بر بارداری از زبان خانم دکتر مونا حجازی بهترین فوق تخصص مغز و اعصاب تهران:

در مورد خانم هایی که مبتلا به ام اس هستند و بیماری آن ها در مرحله شدید نیست ؛ تقریبا می توان گفت که منعی برای بارداری آن ها وجود ندارد. زیرا مطالعات نشان داده است که شانس نازایی ، سقط جنین ، به دنیا آمدن نوزاد ناقص یا مرده زایی در مبتلایان به بیماری اسکلروز بیشتر از حد معمول نیست.

اغلب این افراد ، زایمان و حاملگی نرمالی را تجربه می کنند ؛ به طور کلی می توان گفت که حاملگی ، سبب تشدید بیماری MS نمی شود یا به عبارتی آن را بدتر نمی کند. اما در کل ، یکسری تغییراتی در طول حاملگی و بعد از آن ، ممکن است که اتفاق بیقتد ؛ به طوری که معمولا دیده می شود که در سه ماهه آخر حاملگی ؛ تعداد حملات ، کم می شود و گاهی اوقات در سه ماه تا شش ماه بعد از زایمان ، حملات افزایش پیدا می کند.

دیده می شود که باروری در بعضی از بیماران مبتلا به ام اس ، کمتر است و اغلب مواقع این اتفاق به دلیل ناتوانی فیزیکی ای است که در بیمار رخ داده ، البته در برخی موارد خود فرد تمایلی ندارد باردار شود. به هر حال اگر مادر مبتلا به اسکلروز  ، در طی حاملگی دچار حمله شود باز هم درمان هایی برای ایشان وجود دارد ؛ از جمله این که می توان برای آن ها تعویض خون را انجام داد یا برای آن ها کورتون یا IVIG تجویز نمود. داروهایی را که ما برای جلوگیری از پیشرفت این بیماری تجویز می کنیم ، معمولا در زمان شیردهی و بارداری به دلیل آسیبی که به جنین و نوزاد می گذارد ، منع مصرف داشته و توصیه به قطع مصرف آن می گردد.

 

 

درمان ام اس

دکتر حجازی بهترین متخصص مغز و اعصاب تهران منطقه گیشا در رابطه با شیوه درمان این چنین بیان می کنند که اسکلروز در واقع ؛ نوعی بیماری مزمن می باشد که بر روی مغز ، نخاع و اعصاب بینایی تاثیر سوء گذاشته و به بروز اختلالات تعادلی ، حرکتی ، بینایی و به طور کلی کنترل عملکرد دیگر ارگان های بدن می انجامد. متاسفانه آمار ابتلا به این بیماری در سطح جهان و همچنین کشور ما رو به افزایش است.

لازم به ذکر است که ام اس ، طیف وسیعی از علائم را در بر می گیرد و علائم این بیماری در همه افراد یکسان نیست.

از این رو در نوع خفیف آن ، نیازی به درمان وجود نخواهد داشت ؛ اما از آن جا که حالات شدید بیماری منجر به ناتوانی فرد در انجام امور روتین می گردد ، درمان بیماری ضروری می گردد. توجه داشته باشید که در حال حاضر درمان قطعی ام اس شناسایی نشده است ، البته با استفاده از روش هایی که تاکنون ارائه شده است امکان کنترل بیماری و تحمل آن میسر گشته است.

روش هایی که در حال حاضر در راستای درمان اسکلروز مورد استفاده قرار می گیرند ؛ دارو درمانی و مصرف دارو های استروئیدی و آرامبخش ، فیزیوتراپی و ورزش هایی جهت افزایش قدرت و تعادل عضلات و کار درمانی می باشد. لازم به ذکر است که دیدگاه مثبت به زندگی ، بالا بردن روحیه و کنترل استرس و اضطراب ؛ از جمله راه هایی است که برای مبتلایان به بیماری MS می تواند بسیار کمک کننده باشد.

افرادی که در تهران زندگی می کنند و به دنبال یک فوق تخصص مغز و اعصاب خوب در تهران و منطقه گیشا برای درمان ام اس هستند می توانند به دکتر مونا حجازی بهترین متخصص مغز و اعصاب تهران منطقه گیشا مراجعه نمایند. ایشان با تکیه بر توانایی ها ، دانش و مهارت های خود می توانند به شما در درمان این عارضه کمک کنند.

Call Now Button