از شایع ترین علل مراجعه به متخصصان مغز و اعصاب ، می توان به لرزش دست یا ترمور اشاره نمود. این اختلال، عمدتا به عنوان یک علامت هشدار دهنده و خطرناک محسوب نمی شود ؛ اما از آن جا که می تواند دالّ بر بیماری های حرکتی مغز و اعصاب بوده و فعالیت های روزمره فرد را مختل کند ، باید سریعا مورد ارزیابی و درمان قرار گیرد. دکتر مونا حجازی ، بهترین متخصص مغز و اعصاب در تهران با تکیه بر دانش و مهارت خود می تواند به شما در درمان این عارضه کمک نماید.

 

لرزش دست

 

به طور کلی ترمور ؛ می تواند در دیگر اندام های بدن از جمله پاها ، سر و حتی تارهای صوتی هم رخ دهد ؛ اما در دست ها به مراتب شایع تر می باشد. توجه داشته باشید که لرزش دست ، می تواند به صورت متناوب باشد و تنها برخی مواقع به طور مثال در مواقع استرس مشاهده شود. این عارضه ، در برخی موارد نیز ممکن است به صورت مستمر و ممتد رخ داده و فرد در همه مواقع با آن مواجه باشد.

چه زمانی باید لرزش دست ها را جدی بگیریم ؟

  • در صورت لـرزش در سنین کم
  • در بیماری های ارثی یا اکتسابی مانند ام اس یا پارکینسون
  • در صورتی که این عارضه همراه با نشانه های دیگر بوده و با گذشت زمان این لرزش بیشتر شود.

لازم به ذکر است که نوعی لـرزش در سنین میانسالی یا کهنسالی وجود دارد که به علت کاهش رنگدانه های غدد قاعده ای مغز ، سبب بروز بیماری پارکینسون شده و به کندی حرکات بدن ، سختی و خشکی اندام ها می انجامد.

علل لرزش دست

معمولا موضوعات مرتبط با مغز به عنوان مهم ترین عامل لرزش شناسایی می شوند. اما در بعضی از موارد علت بروز آن ها ناشناخته می باشد. اما می توانیم بگویم اکثر لرزش های دست بر اثر شرایط عصبی ، اختلالات حرکتی و سایر مشکلات به وجود می آید.

شرایط عصبی

برخی از شرایط عصبی که می تواند عامل اصلی بروز لرزش در دست ها شود شامل :

  • مولتیپل اسکلروزیس (MS):

اکثر افرادی که به این بیماری دچار شده اند معمولا تا حدی دچار لرزش می شوند که این امر بیشتر در زمانی به وجود می آید که بیماری به برخی از نواحی مسیر سیستم عصبی مرکزی که وظیفه کنترل حرکت را برعهده دارند آسیب برساند.

  • سکته مغزی:

این بیماری زمانی رخ می دهد که لخته های خون موجب مسدود شدن رگ ها شود و مانع از رسیدن خون به مغز شود. این عارضه قادر است موجب آسیب دائمی به میر های عصبی و در نهایت لرزش اندام ها شود.

  • ضربه مغزی:

صدمه به مغز می تواند موجب آسیب رساندن به اعصابی که در هماهنگی حرکت نقش دارند شود. لرزش دست زمانی به وجود می آید که صدمه وارد شده بر روی اعصاب خاصی تاثیر بگذارد.

  • پارکینسون:

بیش از ۲۵ در صد از اشخاصی که به این بیماری مبتلا هستند دارای لرزش مرتبط با عمل می باشد. همچنین ممکن است در زمان استراحت یک یا هر دو دست شروع به لرزش کند.

اختلالات حرکتی

موارد زیرا را می توان نمونه های از اختلالات حرکتی بیان کرد که می توانند موجب لرزیدن دست ها شوند.

لرزش اساسی :

یکی از شایع ترین اختلالات حرکتی می باشد که هنوز علت بروز آن نامعلوم است. لرزش معمولا دو طرف بدن را درگیر می کند، اما در بیشتر موارد تنها در یک دست مشاهده می شود. این لرزش در زمانی اتفاق می افتد که شخص در حال راه رفتن یا ایستاده است اتفاق می افتد. می توانیم بگویم ژنتیک مسئول نیمی از این اختلال می باشد.

لرزش دیستونیک:

در یک فرد مبتلا به دیستونی مغز پیام های نادرستی را ارسال می کند، که همین موضوع موجب فعالیت بیش از حد عضلات خواهد شد. احتمال بروز این عارضه در بزرگسالان و افرادی میانسال بسیار زیاد می باشد.

سایر مشکلات

استرس ، عصبانیت یا برخی بیماری ها نیز ؛ می توانند عامل ایجاد کننده این اختلال باشند. به طور کلی ممکن است بر اثر عوامل فیزیولوژیک که شامل مصرف برخی داروها ، کمبود ویتامین D ، استرس ، افت قند خون ، پر کاری غده تیروئید و آسیب عصبی است ایجاد شود یا این که بر اثر عوامل پاتولوژیک و برخی بیماری ها نمود یابد.

 

لرزش دست

انواع لرزش دست

بیش از ۲۰ نوع ترمور وجود دارد که رایج ترین آن ها به دو گروه تقسیم می شوند.

  1.  در حین استراحت : در این موارد ، دست ها در حالت استراحت به عنوان مثال زمانی که به صورت ثابت بر روی پا قرار دارند ، دچار لرزش می شوند.
  2. در حین فعالیت : عمدتااین اختلال در زمان فعالیت اتفاق می افتد و در هنگام استراحت از بین می رود.

درمان لرزش دست

به طور کلی در بسیاری از موارد ، تجویز دارو و فیزیوتراپی باعث بهبود یا کند شدن لـرزش خواهد شد. توجه داشته باشید از آن جا که علل به وجود آمدن این اختلال در هر فرد متفاوت است ؛ در هر شخص ، برنامه درمانی متناسب با علل زمینه ساز این اختلال تجویز خواهد شد. بهترین متخصص مغز و اعصاب تهران ، با دانش و تجربه کافی قادر به بررسی محل درگیری و نوع اختلال سیستم عصبی می باشد و سپس به درمان بیماری پرداخته و در صورت لزوم ، بیمار را به جراح مغز و اعصاب ارجاع می دهد.

بهترین راهکار ها برای پیشگیری از لرزش دست

جهت برطرف شدن حالت خستگی و درد در دست ها بهتر است که آنها را به آرامی ماساژ دهید. در این روش می توان انگشتان دست را به حالت کششی ماساژ دهید و کف دست ها را به حالت دورانی ، با این کار گردش خون بیشتری را به عضلات دست وارد می کنید. علاوه بر این کار می توان راهکار های پیشگیری زیر را نیز امتحان کنید :

  • جهت کنترل حالت لرزش می توان به ورزش و نرمش های کششی پناه برد.
  • ورزش شنا یکی از بهترین راه حل های مقابله ای به شمار می آید.
  • همواره شنیده اید که خواب کافی برای سلامتی لازم است.
  • کاهش مصرف الکل و کافئین
  • داروهای روان گردان ، محرک های مغزی و حتی قرص های خواب آور را کنار بگذارید.
Call Now Button