بیشتر افراد مبتلا به صرع در مورد درمان صرع نگران هستند و غالبا سوال می پرسند که برای این عارضه درمانی وجود دارد یا درمان این بیماری ممکن است ؟ آیا راهی برای درمان قطعی آن وجود دارد ؟ به گفته دکتر مونا حجازی ، بهترین متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات تهران ، نوعی بیماری مزمن مغزی است که باعث ایجاد تشنج‌ های مکرر و غیرقابل‌ تشخیص می‌شود و به عبارت دیگر تشنج ، حمله و بروز ناگهانی فعالیت‌ های الکتریکی در مغز است.

بهترین متخصص درمان صرع در تهران

به طور کلی در بیشتر حملات این بیماری فرد بیمار با دوره دارویی بهبود می یابند و تقریبا عارضه ای بر جای نخواهد ماند. اما در بعضی موارد دیگر بیماری پیشرفت کرده و بروز حملات صرع بیانگر وجود مشکلات اساسی تری در عملکرد مغز می باشد. در این وضعیت بهتر است که در اسرع وقت تحت نظر دکتر خوب مغز و اعصاب تهران قرار بگیرید.

طبق معمول اولین حمله این عارضه بدون علائم خاصی بوده و این موجب می شود که نتوان کار پزشکی خاصی را مد نظر قرار داد ، اما بخاطر داشته باشید که بازه زمانی در کنترل و جلوگیری از بروز حمله های بعدی بسیار موثر است. با رعایت نکات الزامی در ارتباط با بیماری مذکور می توانید ابتدایی ترین اقدامات مقابله ای را پیش بگیرید و بهترین راه کار این است که در اولین فرصت جهت درمان صرع به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید و مانع از حمله های بعدی شوید.

نشانه های بیماری صرع

قبل از پرداختن به نحوه درمان صرع ابتلا افراد باید بدانند که این نوع بیماری چه نشانه ها و علائمی دارد. به طور کلی فعالیت های غیر طبیعی سلول های مغزی ، منجر به بروز این بیماری می شوند ، در نتیجه تشنج ناشی از صرع ؛ کلیه فرآیندهای هماهنگی مغز را تحت الشعاع قرار می دهد و می تواند علائم ذیل را به دنبال داشته باشد :

  • فقدان سطح آگاهی و هوشیاری
  • حالات روانی
  • تکلم مقطع ( بریده بریده ) و نامفهوم
  • حرکات سریع و غیر قابل کنترل در نواحی دست ها و پاها
  • احساس گنگ بودن و گیجی ، البته به صورت گذرا و موقت

اگرچه تشنج ، انواع مختلفی دارد ؛ اما به طور کلی در اغلب موارد ، افراد مبتلا به این نوع بیماری هر بار که دچار تشنج می شوند با نوع یکسانی از آن روبرو می شوند و علائم این بیماری تقریبا در هر دوره بروز تشنج ، شبیه به سایر دوره ها است.

آیا راهی قطعی برای درمان صرع وجود دارد ؟

درمان صحیح و مناسب نقش مهمی در بهبود وضعیت بیمار ایفاء می‌کند و کیفیت زندگی ‌اش را به ‌شکل قابل‌ توجهی تحت تأثیر قرار می‌دهد.

درمان زود هنگام آن به بهترین متخصص مغز و اعصاب  تهران برای بهبود این بیماری بسیار اهمیت دارد چون مانع از بروز آسیب‌های حاد مغزی ناشی از تشنج‌های طولانی ‌مدت و کنترل ‌نشده و مرگ بی ‌دلیل و ناگهانی در بیمار خواهد شد. بیشتر افراد مبتلا به این بیماری هستند قادرند این بیماری را مدیریت کنند. باید توجه داشت که روند مدیریت و درمان صرع تا حد زیادی به شیوه‌ی پاسخ‌ گویی او به درمان و شدت علائم بیماری بستگی دارد. تحقیقات مختلف برای درمان این مشکل و عارضه هم‌چنان در جریان است. به‌طورکلی ، تشنج‌ ها به کمک دارودرمانی مهار می‌شوند و قابل کنترل هستند.

 

انواع تشنج

پزشکان با توجه به نحوه شروع فعالیت های غیرطبیعی مغز ، تشنج را به دو نوع تقسیم بندی می کنند که عبارتند از :

  1. تشنج های کانونی یا غیر منتشر
  2. تشنج های عمومی یا منتشر

در ادامه به شرح توضیحات مرتبط با هر یک از انواع تشنج ها و  راه های درمان صرع خواهیم پرداخت.

  • نوع کانونی یا غیر منتشر

هرگاه تشنج ناشی از فعالیت غیرطبیعی مغز ، فقط یک نقطه از مغز را درگیر کند ، می گویند تشنج کانونی رخ داده است.

این نوع ، خود به دو دسته ذیل طبقه بندی می شود :

  • تشنج کانونی ساده : در این مدل، فرد دچار فقدان سطح هوشیاری نمی شود و تنها ممکن است حواس وی دچار تغییر شده یا این که در مشاهده تصاویر ، شنیدن صداها ، حس کردن مزه ها ، استشمام بو و مسائلی از این دست با اختلال مواجه گردد. افزون بر موارد مذکور ، تشنج کانونی ساده ممکن است سبب پرش ناخواسته اندام بدن ( تیک ) گردد یا این که فرد را با علائمی همچون سرگیجه و مشاهده نورهای خیره کننده مواجه سازد.
  • تشنج کانونی Dyscognitive : این نوع ؛ برای یک بازه زمانی ، سبب فقدان سطح هوشیاری می شود و حرکات بدون هدف ، بی دلیل و خیره کننده اعم از راه رفتن به صورت مدور ، چرخش دست ها ، بلع بی دلیل و غیره را به دنبال دارد.

  • نوع عمومی یا منتشر

تشنج های منتشر در تمام سطح مغز انتشار می یابند و کلیه نقاط مغز را درگیر می کنند. این نوع از تشنج ، تحت عنوان بیماری صرع منتشر نیز شناخته می شود.

به طور کلی ، به ۶ دسته تقسیم می گردد :

  • غایب : منجر به افت سطح هوشیاری البته به میزان اندک می شود.
  • تونیک : به سفت شدن عضلات بدن بخصوص در نواحی پاها و بازوها می انجامد و در نتیجه موجب عدم تعادل و افتادن فرد می شود.
  • کلونیک : سبب ایجاد حرکات پرشی در عضلات بویژه در نواحی دست ها ، صورت و گردن می شود.
  • میوکلونیک : منجر به تنش های پرشی موقت و ناگهانی در اندام هایی همچون دست ها و پاها می شود.
  • آتونیک : از دست رفتن کنترل عضلات را در پی دارد و منجر به افتادن ناگهانی می گردد.
  • تونیک – کلونیک : با فقدان هوشیاری ، لرزش بدن ، سفتی عضلات و گاز گرفتن زبان و در برخی موارد عدم کنترل مثانه همراه است.

راه های درمان صرع

  1. جراحی مغز : بخشی از مغز که موجب تشنج است، برداشته یا اصلاح می‌شود. جراحی مغزی به کاهش و توقف تشنج‌ ها کمک می ‌کند و به این صورت است که ناحیه ‌ای از مغز که موجب ایجاد این عارضه است ، برداشته می ‌شود. زمانی‌ که ناحیه‌ مسئول در ایجاد تشنج‌ ها در مغز بزرگ و حیاتی باشد، جراح مسیر عصب را با ایجاد برش‌هایی در مغز دچار وقفه می کند. این عمل از گسترش تشنج به سایر نواحی مغز جلوگیری می‌ نماید.
  2. دارو درمانی روشی مناسب برای درمان بیماری صرع : دارو های ضد تشنج در درمان بیماری صرع نقش مهمی دارند و به چند روش عمده در کنترل تشنج‌ ها و بهبود وضعیت بیمار کمک می ‌کنند.
  3. کنترل فعالیت الکتریکی مغز : این داروها به طریق مختلفی بر فعالیت الکتریکی مغز تأثیر می‌ گذارند. برخی از داروها با افزایش فعالیت گاما-آمینوبوتیریک اسید که یک عامل مهم در کاهش فعالیت الکتریکی مغز است ، به کنترل تشنج‌ ها و درمان صرع کمک می‌ کنند .
  4. مهار کنندگی نورون‌ها : برخی از دارو های ضد تشنج با مهار نورون ‌ها و جلوگیری از افزایش فعالیت ناهنجار آن ‌ها ، از تشنج جلوگیری می ‌کنند.
  5. تأثیر بر گیرنده‌ های نورونال : داروهای ضدتشنج با تأثیر بر گیرنده‌ های نورونال ، واکنش‌ ناهنجار نورون ‌ها را بهبود می بخشند، در نتیجه تشنج‌ ها کاهش می‌ یابد.
  6. کاهش اثرات آسیب‌زای تشنج : از آنجایی که تشنج‌ ها می ‌توانند عوارض آسیب‌ زایی بر روی سیستم عصبی و دیگر اعضای بدن داشته باشند ، داروهای ضد تشنج با کاهش این اثرات آسیب زا ، بیماری صرع را کنترل می کنند. البته انتخاب داروهای مناسب و تنظیم دقیق دوزها توسط پزشک معالج بسیار مهم است و باید همواره تحت نظر پزشک باشید تا نتایج مطلوب به‌دست آید.
  7. تاثیر رژیم کتونیک یا کتون ‌زا در درمان بیماری صرع : رژیم غذایی کتونیک یک رژیم غذایی خاص است که از دهه ۱۹۲۰ برای درمان صرع استفاده می‌ شود. این رژیم بر اساس مصرف محدود کربوهیدرات ، پروتئین و مصرف بالای چربی‌ ها تأکید دارد. این مواد غذایی باعث تولید بالاتر کتون‌ ها در بدن می‌ شوند که منبع انرژی جایگزین برای مغز است. مطالعات نشان داده که رژیم کتونیک می ‌تواند در کاهش و حتی از بین بردن حملات صرع در بعضی از افراد موثر باشد، به‌ ویژه در کودکانی که بدن آن ها به داروهای معمولی جواب نداده است. این رژیم معمولاً توسط یک تیم پزشکی و مدیریت می‌ شود و در محیط بیمارستان شروع شده تا بهترین نتایج برای بیماران به دست بیاید.در رژیم کتونیک افراد باید مواد غذاییی مانند گوشت ، ماهی ، تخم مرغ ، سبزیجات ، روغن‌های نباتی ، روغن زیتون، پنیر، آجیل و برخی میوه‌ها مثل آووکادو و بادام را مصرف کنند و از مصرف غذاهای غلیظ ، شکر ، نان، غلات و میوه‌ های شیرین مانند انگور و آناناس خودداری کنند.

بهترین متخصص مغز و اعصاب در تهران برای درمان صرع

  • در مواردی که حمله به شما دست داده است و بر اساس گفته های شاهدین در ارتباط با شرایط شما ، مدتی هوشیاری خود را از دست داده اید و حالتی غیر طبیعی به همراه تشنج داشته اید.
  • در صورتی که حمله به شما دست داد ، شما حس و حال گیجی را تجربه کردید نیز یکی دیگر از مواقعی است که جهت درمان صرع باید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.
  • در مواقعی که این بیماری سبب شود کنترل دفع ادرار و مدفوع خود را از دست دهید در اولین فرصت بایستی به متخصص مغز و اعصاب رجوع کرد.
دکتر مونا حجازی

Recent Posts

فلج بل و معرفی روش های درمان آن

عارضه ای به نام از کار افتادگی موقت عضلات صورت ، فلج بل گفته می…

1 هفته ago

آنچه باید درباره درمان فوبیا بدانید !

فوبیا نوعی اختلال اضطرابی است که با ترس شدید و غیرمنطقی از یک شی ،…

3 هفته ago

اختلال خواب

اختلال خواب به مجموعه‌ ای از شرایطی گفته می‌شود که به دلیل عوامل مختلفی اعم…

4 هفته ago

میگرن چیست ؟ علائم و درمان آن

به طور کلی به اختلال یا سردرد مزمنی که به دلیل تغییرات موقتی قطر رگ…

1 ماه ago

بهترین متخصص مغز و اعصاب

بهترین متخصص مغز و اعصاب با آگاهی کامل از انواع اختلالات عصبی من جمله مغز…

2 ماه ago

کمر درد

کمر درد ، مشکلی است که می تواند هر فردی را فارغ از سن و…

2 ماه ago