متخصص مغز و اعصاب ، پزشک متخصصی می باشد که پس از دریافت مدرک دکترای عمومی ، در رشته مغز و اعصاب تخصص خود را گرفته و به تشخیص و درمان بیماری های مغز و اعصاب نظیر تشنج ، میگرن و سردردهای مختلف ، ام اس ، سکته مغزی ، فلج ، کمردردهای مزمن و غیره می پردازد. دکتر مونا حجازی بهترین و مجرب ترین پزشک و متخصص در زمینه های بیماری های مغز و اعصاب می باشد که با تکیه بر علم و دانش خود می تواند به مراجعه کنندگان خوب کمک کند و آن ها را درمان نماید. کسانی که در تهران منطقه گیشا ساکن هستند می توانند برای جلوگیری از وقوع بیماری های مغز و اعصاب یا درمان آن ها به دکتر حجازی بهترین متخصص مغز و اعصاب در گیشا تهران مراجعه کنند.
گرچه متخصصین مغز و اعصاب ، روانشناسان و روانپزشکان در حوزه های مختلفی تخصص دارند ، اما اغلب بیماران در مواجهه با اختلال ایجاد شده نمی دانند که به کدام پزشک مراجعه نمایند. چنانچه برای شما هم سوال شده که تفاوت این افراد چیست ، باید بدانید که روانشناس فردی است که دارای مدرک لیسانس ، فوق لیسانس و دکترا در رشته روانشناسی می باشد و دوره عمومی پزشکی را نگذرانده است. روانشناس بدون تجویز دارو ، وظیفه ارائه راهکارهای مختلف برای درمان مشکل فرد را ارائه می نماید.
اما روانپزشک ، پزشکی می باشد که پس از گذراندن دوره ۷ ساله پزشکی عمومی ، تخصص خود را در رشته اعصاب و روان دریافت کرده و بدون تجویز دارو به درمان اضطراب ها ، افسردگی ها و سایر مشکلات اعصاب و روان می پردازد. متخصص مغز و اعصاب یا نورولوژیست به درمان بیماری های مغز و اعصاب و عضلات می پردازد و چنانچه بیماری پیشرفته یا حساس باشد بیمار را به جراح مغز و اعصاب ارجاع خواهد داد.
سیستم عصبی بدن ؛ به دلیل سازماندهی و فرماندهی کردن بدن و تحت تاثیر قرار دادن کل بدن ، از حساس ترین قسمت های بدن محسوب می شود. تشخیص و درمان بیماری های مغز و اعصاب ؛ تنها به عهده پزشک متخصص مغز و اعصاب در تهران که دارای دانش و مهارت کافی در این زمینه است ، می باشد. به طور کلی سیستم عصبی ؛ شامل دو بخش سیستم عصبی مرکزی و سیستم عصبی محیطی می باشد.
نیمکره های مغزی Cerebrum ، ساقه مغز Brain stem ، مخچه Cerebellum و نخاع جزو سیستم عصبی مرکزی می باشند و نورون های عصبی محیطی که موجب برقراری ارتباط بین مغز و نخاع با سایر اندام ها و عضلات بدن می شوند ، جزو سیستم عصبی محیطی به شمار می روند. متخصص بیماری های مغز و اعصاب ، پس از انجام معاینات لازم به روی اعصاب سر و گردن بیمار ؛ قدرت عضلانی – حرکتی ، حافظه ، تعادل ، تکلم و همچنین حرکت و توانایی های شناختی دیگر را مورد بررسی قرار می دهد.
بیماری های ذیل از متداول ترین بیماری هایی هستند که توسط متخصص بیماریهای مغز و اعصاب درمان می شوند :
تحت شعاع قرار گرفتن خواب سالم و با کیفیت بر اثر عوامل مختلفی رخ می دهد و همین مساله عملکرد و کیفیت زندگی فرد را مختل می کند. جهت تشخیص بیماری اختلال خواب نیاز است تست خواب، الکتروانسفالوگرام، تست خون و غیره به انجام برسد تا ریشه یابی شده و توسط متخصص مغز درمان لازم آن صورت بگیرد.
اختلالات رشدی عصبی سبب تاخیر در رشد، برقراری ارتباط سالم با افراد و غیره در کودک می شود. هر چند در گذشته علت آن ژنتیکی در نظر گرفته می شد اما مطالعات سال های اخیر نشان داده است عوامل محیطی نیز می تواند در این بیماری دخیل باشند.
اخیرا شاهد رشد روز افزون افراد مبتلا به آلزایمر بوده ایم. این بیماری منجر به تحلیل رفتن حافظه فرد شده و در کیفیت زندگی فرد چنان تاثیرگذار است که انجام فعالیت های روتین نیز برای وی به تنهایی قابل انجام نخواهد بود.
سردردهای اغلب یه طرفه که با تهوع همراه هستند بهترین متخصص مغز و اعصاب تهران را مشکوک به ابتلای فرد به میگرن می نماید. این افراد در هنگام حملات میگرنی به نور نیز حساسیت داشته و علائم آنها شدت می گیرد.
توده های خوش خیم یا بدخیم که در مغز یا نخاع رشد و تکثیر می شوند با نشانه ضعف یا فلج اندام، تشنج ، تغییر در بینایی و تکلم خود را نشان می دهد. بدین منظور راهکارهای درمانی مانند پرتودرمانی و جراحی وجود دارد.
رشد تومور غیر سرطانی در هیپوفیز به بالا رفتن سطح هورمون پرولاکتین می انجامد. علائم این بیماری در زنان و مردان با یکدیگر متفاوت است. اغلب دستگاه تناسلی مورد حمله قرار گرفته و در بانوان شاهد قطع یا تاخیر در قاعدگی، خشکی واژن و در آقایان مشکل در نعوذ و و رشد پستان ها دیده شده است.
به طور کلی در موارد زیر برای درمان سردرد باید به بهترین متخصص مغز و اعصاب مراجعه کرد :
به طور کلی حدودا بیش از ۵۰ درصد از مراجعین جهت درمان سردرد و کمردرد به پزشک مراجعه می کنند. از دیگر دلایل مراجعه به متخصص می توان به موارد زیر اشاره نمود :
چنانچه در راه رفتن دچار مشکلاتی هستید یا به سختی راه می روید ، بدن تان پرش های غیرارادی دارد و دچار لرز هستید این علائم ممکن است نشانه هایی از این مسئله باشد که سیستم عصبی شما دچار اختلال شده است.
حال آنکه چنانچه این مشکلات تا حدی باشند که در امور روزانه تان اشکال ایجاد کرده باشند باید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.
البته برخی از این علائم صرفا دال بر ابتلای قطعی به بیماری های مغز و اعصاب نمی باشد به طور مثال لرزه ممکن است در اثر اضطراب یا مصرف برخی داروها باشد ، اما در هر صورت توصیه می شود جهت اطمینان خاطر حتما به نورولوژیست مراجعه نمایید.
بدیهی است ضعف عضلانی با درد ناشی از خستگی متفاوت است ، اما باید توجه داشته باشید که در صورتی که برای حرکت دادن عضلات تان مجبور به تلاش بیش از حد دارید حتما باید به متخصص مغز و اعصاب در تهران مراجعه کنید ، چرا که این حات ممکن است ناشی از مشکلات سیستم عصبی باشد.
برخی از مشکلاتی که ممکن است منجر به بد خوابیدن شوند از سیستم عصبی نشات می گیرند. ، بنابراین در صورتی که با بد خوابیدن مواجه هستید به پزشک عمومی مراجعه کنید ، چرا که وی به راحتی تشخیص خواهد داد که جهت درمان این اختلال نیاز به مراجعه به نورولوژیست ضرورت دارد یا خیر.
منظور از درد مزمن دردی است که طی ماه ها یا سال ها به طول بیانجامد. حال آنکه این درد ممکن است ناشی از آسیب دیدگی یا یک بیماری باشد اما چنانچه ادامه یابد می تواند نشانه مشکلات دیگری باشد. بنابراین در صورتی که درد با علائم دیگری نظیر بی حسی ، ضعف ، بی اختیاری کنترل ادرار و مدفوع توام گردد می بایست حتما با متخصص مغز و اعصاب مراجعه نمایید.
حملات عصبی می توانند خفیف یا حاد باشند. بیهوشی ، گنگی ، مشکلات تنفسی و پرش دست و پا می توانند نشانه هایی از حمله عصبی باشند. البته برخی از حملات عصبی در صورت افت قند خون یا ترک اعتیاد نیز رخ می دهند اما در صورتی که این عارضه بی دلیل یا به صورت ناگهانی رخ دهند شما می بایست به یک متخصص مغز و اعصاب در تهران مراجعه کنید. بیماران باید بلافاصله بعد از بروز علائم و نشانه های اولیه بیماری های مغز و اعصاب ، سریعا به پزشک مراجعه کنند ؛ چرا که بسیاری از بیماری های مغز و اعصاب سریعا پیشرفت می کنند ، بنابراین مراجعه به موقع به متخصص می تواند از پیشرفت این بیماری ها جلوگیری کند.
در حالت کلی تومور مغزی ، توده ای از یک بافت در مغز می باشد که به علت رشد و تکثیر بیش از حد سلول ها ایجاد شده است. رشد و گسترش تومورهای مغزی ، یا از ابتدا در خود مغز شروع شده یا اینکه در سایر نواحی بدن ایجاد شده و سپس به سمت مغز حرکت کرده است. تومورهای مغزی ، انواع مختلفی دارند که برخی از آن ها عبارت اند از : متاستاز مغزی ، مننژیوم ، گلیوما ، مدولوبلاستوما ، امبریونال ، منینگیوما ، استروسیتوما ، هیپوفیز ، تومورهای امبریونال ، نوروم آکوستیک و غیره.
میزان خطرناک بودن تومورها، بسته به عوامل مختلفی هم چون نوع ، ناحیه ، اندازه و نحوه گسترش تومور متغیر است. یکی از خطرناک ترین رخدادها در مغز انسان ، خونریزی مغز می باشد ؛ چرا که بلافاصله بعد از شروع خونریزی در مغز ، فشار داخل مغز بالا رفته و موجب وارد شدن صدمات جبران ناپذیری به مغز می شود. به همین خاطر توصیه می شود در صورت مشاهده علائم آن سریعا به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.
در حالت کلی خونریزی مغزی ، دو شکل دارد :
ضعف در سیستم بینایی در اثر افزایش سن یا در اثر مشکلات سیستم عصبی پدید می آید. چنانچه ضعف سیستم بینایی حالتی ناگهانی داشته و هر دو چشم را درگیر کند بهتر است به چشم پزشک یا پزشک عمومی مراجعه نمایید و ایشان در صورت لزوم شما را به متخصص مغز و اعصاب تهران ارجاع خواهند داد.
ستون فقرات بدن انسان ، تشکیل شده از مجموعه ای از مهره ها و استخوان های متصل به هم می باشد. در داخل مهره های ستون فقرات ، نخاع قرار دارد و در واقع می توان گفت وظیفه مهره ها ، حفاظت از نخاع می باشد. وظیفه عصب های نخاع ، انتقال پیام هایی هم چون درد و دما بین مغز و سایر نواحی بدن می باشد. دیسک کمر ، در سنین مختلف ایجاد می شود و به دلیل اینکه در مرکزیت کمر قرار دارد ، بروز هر مشکلی در آن تقریبا سبب اختلال تمامی فعالیت های بدن می شود.
بی حسی اندام ها یا احساس سوزن سوزن شدن آن ممکن است در اثر گرسنگی یا عدم نشستن صحیح اتفاق بیفتد اما چنانچه این بی حسی حالتی ناگهانی داشته باشد ، منجر به از کار افتادن یک طرف بدن شود یا ادامه یابد نیاز به مراجعه به متخصص مغز و اعصاب در تهران ضرورت خواهد یافت. لازم به ذکر است که علائم مذکور می توانند نشانه ای از سکته نیز باشند ، لذا در این شرایط باید سریعا به نزدیک ترین بیمارستان مراجعه نمایید.
جراح و پزشک مغز و اعصاب دو گرایشی هستند که همچنان بسیاری از افراد نمی توانند آن ها را از یک دیگر متمایز بدانند. با علم بر شباهت هایی که این دو رشته پزشکی با یک دیگر دارند می توان به تفاوت های آشکار آنها نیز پی برد. تنها ارتباط این دو تخصص در این است که بر سیستم عصبی و عملکرد آن ها تمرکز دارند بنابراین با وجود علائمی مبنی بر درگیر شدن سیستم مغزی یا نخاعی باید به آن ها مراجعه نمود اما اغلب بیماران در ابتدا به متخصصین این حیطه ارجاع داده می شوند. متخصص مغز و اعصاب با تکیه بر دانش خود می تواند در وهله اول به تشخیص بیماری از طرق مختلفی مانند آزمایش، ام آر آی، سی تی اسکن، عکسبرداری یا غیره بپردازد و سپس با توجه به نوع بیماری یا شدت آن، درمان لازم را شروع نماید. فوق تخصص این حوزه نیز بر مانتورینگ مغز، ستون فقرات بیمار و همچنین تست و کنترل هماهنگی های لازم بر اعصاب خودمختار را بر عهده می گیرد. اما چنانچه بیمار نیازمند جراحی بر روی سر یا گردن خود باشد، الزامیست به جراح مغز و اعصاب ارجاع داده شود. بنابراین انجام عمل در حیطه وظایف متخصص مغز و اعصاب در تهران نیست. بیماری هایی مانند تومور مغزی، دیسک کمر، آنوریسم یا تنگ شدن کانال نخاع، تومور نخاع یا ستون فقرات، هیدوسفالی یا غیره به واسطه جراحی امکان پذیر هستند و جراح مغز و اعصاب آن ها را به انجام می رساند. در مقابل عارضه هایی نظیر تشنج، پارکینسون، ام اس، اختلال حافظه یا فراموشی، بی حسی یا گزگز دست یا پا، فلج مغزی یا سایر بیماری هایی که درمان آنها وابسته به پروسه جراحی نیست، به طور متمرکز بر عهده متخصص مغز و اعصاب می باشد.
پس از اینکه شرح حال کاملی از بیمار گرفته شد، دکتر مغز و اعصاب می توانند بر اساس شنیده های حود یکی از روش های تشخصی زیر را پیش بگیرند تا برای درمان فرد اقدامات لازمه صورت بگیرد:
خونریزی مغزی در کودکان و بزرگسالان ، به تجمع خون در داخل مغز یا اطراف…