یکی از مشکلاتی که ممکن است برای عزیزانمان و اطرافیانمان پیش بیاید سکته مغزی است. سکته مغزی می تواند در شرایط مختلف اعم از سبک زندگی، سنین و جنسیت مختلف اتفاق بیافتد. اطلاع و آگاهی از علائم قبل از سکته مغزی می تواند به افراد کمک کند تا پیش از وقوع این حادثه با اورژانس تماس بگیریم و از آن جلوگیری کنیم. با دانش از علائم قبل از سکته مغزی می توانید جان افراد را نجات دهید.
چه افرادی بیشتر در خطر سکته مغزی قرار دارند؟
طبق آمار مشاهده شده است که پنجمین علت مرگ و میر و ناتوانی طولانی مدت در افراد سکته مغزی است. در این میان افرادی هستند که در معرض خطر بیشتری قرار دارند. بهتر است پیش از دانستن از علائم سکته مغزی بدانیم این اتفاق برای چه افرادی احتمال بیشتری دارد تا رخ بدهد.
- این مسئله در افراد بالای ۵۵ سال بیشتر اتفاق میافتد.
- آمار ها نشان داده اند که مردان سیاه پوست در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
- افرادی که دیابت دارند.
- و افرادی که بیماری های قبلی بیشتری دارند.
دقت داشته باشید که تمامی افراد در سنین مختلف حتی پایین نیز احتمال دارند که دچار سکته مغزی شوند.
علائم قبل از سکته مغزی چیست؟
مواردی که در زیر ذکر شده اند علائم قبل از سکته مغزی می باشند. به محض آگاهی و اطلاع از این علائم با اورژانس تماس بگیرید.
- ضعف و بی حالی ناگهانی
- یک دفعه گیج شدن و سرگیجه گرفتن
- به سختی صحبت کردن ناگهانی
- عدم تعادل
- نابینا شدن یک چشم به صورت ناگهانی
- سردرد بسیار شدید در یک لحظه
انواع سکته مغزی
سکته هموراژیک
سکته هموراژیک زمانی اتفاق می افتد که رگ های زیر پرده عنکبوئیه مغز پاره شوند. زمانی که این رگ ها پاره شده و خونریزی اتفاق بیافتد سکته هموراژیک رخ داده است.
سکته مغزی ایسکمیک
سکته ایسکمیک زمانی اتفاق می افتد که لخته خونی که به مغز منتهی می شود، قسمتی را مسدود کند. این نوع سکته شایع ترین سکته مغزی است و اغلب افراد به این سکته دچار می شوند. بالای ۸۰ درصد بیمارانی که به علت سکته مغزی به بیمارستان منتقل شده اند بیمارن ایسکمیک بوده اند.
زمانی که قسمتی از مغز از خون و اکسیژن و یا مواد غذایی محروم شده باشد سکته ایسکمیک اتفاق می افتد. پیدا کردن دلیل انسداد این مسئله درمان سکته مغزی می باشد.
حمله ایسکمیک گذرا
در برخی شرایط سکته مغزی کوتاه مدت اتفاق می افتد و گذرا است. بین ۵ الی ۱۰ دقیقه علائم آن نمایان می شوند و سپس از بین می روند. در این شرایط باید بدانید که سکته اتفاق افتاده است. و بی تفاوتی به آن موجب اثرات جبران نا پذیری می شود. به این مسئله حمله ایسکمیک گذرا یا TIA می گویند.
ممکن است این حمله پیش درامدی بر سکته مغزی بعدی باشد. پس بهتر است به محض اگاهی از سکته مغزی و دیدن آن ها سریعا با اورژانس تماس بگیرید تا از مسائل و عوارض بعد از آن دچار نشوید. افرادی که در زمان مناسب به پزشک برای سکته TIA مراجعه می کنند در مسائل بعدی مانند مشکلات خونرسانی پزشک می تواند سرنخی پیدا کند تا از اتفاق افتادن های آن ها جلوگیری کند.
سکته مغزی در جوانان
معمولا سگته مغزی در بزرگسالان اتفاق می افتد و علائم قبل از سکته مغزی نیز نمایان تر می شود. اما امروز احتمال این اتفاق برای جوان دور از انتظار نیست. افرادی که زیر ۴۵ سال سن دارند حدود ده درصد از امار سکته مغزی را شامل می شوند.
تصویربراری از رگهای مغزی، بررسی شریان های مغز با کمک آنژیوگرافی، بررسی رگهای مسدود و استفاده از تجهیزات پیشرفته پزشکی برای رفع انسداد و یا رفع پارگی رگهای خونی از جمله اقداماتی است که باید با کمک دستگاه های پیشرفته و فوق تخصصی در مراکز درمانی که دارای امکانات ویژه برای بررسی هستند انجام شود.
سکته مغزی در کودکان
متاسفانه احتمال سکته مغزی در کودکان نیز وجود دارد. مسائلی همچون دایسکشن شریان، واسکولیت یا التهاب عروق خونی، سندروم مویا مویا و نیز ترومبوز وریدی از جمله مشکلات و اختلال هایی هستند که می توانند در کودکان رقم بخورد.
راه های پیشگیری از سکته مغزی
انجام یکسری از مراقبت ها می تواند احتمال دچار شدن به سکته مغزی در افراد را کاهش دهد. این مراقبت ها شامل موارد زیر می شود.
- منع مصرف سیگار و دخانیات. این مواد باعث شکل گیری بیشتر سم در بدن شده و به مرور زمان می تواند عاملی بر سکته مغزی باشد.
- ورزش مخصوصا به شکل منظم باعث پیشگیری از سکته مغزی می شود.
- مصرف ماهی ۳ بار در ماه
- کاهش وزن و کنترل سطح فشار و کلسترول خون
افراد بهتر است زمانی که دچار بیماری های دیابت و فشار خون هستند با پزشک آن ها را درمیان گذاشته و برای درمان اقدام نمایند.