فیبرومیالژیا
فیبرومیالژیا نوعی بیماری طولانی و ریشه دار می باشد ، که مشخصه آن درد غیر قابل توضیح در نقاط خاصی از بدن چون عضلات و مفصل ها است. این وضعیت بیشتر با فشار وارد کردن به نواحی خاصی از بدن موجب بروز درد خواهد شد.
علائم فیبرومیالژیا
- خستگی
- مشکلات خواب
- افسردگی و اضطراب
علت فیبرومیالژیا
امروزه هنوز دلیل واضحی برای بروز این بیماری در افراد کشف نشده ؛ اما ممکن است یکی از عوامل زیر موجب بروز فیبرومیالژیا گردد :
- فونت یا بیماری مزمن
- بروز یک رویداد روانی استرس زا
- بروز یک بیماری یا اختلال در دستگاه ایمنی بدن
- بروز یک رویداد جسمی استرس زا همراه با وارد شدن ضربه مانند تصادف
تشخیص فیبرومیالژیا
جهت تشخیص این بیماری ، درد باید دارای ویژگی های زیر باشد :
تا حداقل سه ماه متوالی ، درد گسترده ای در بدن وجود داشته باشد.
حداقل نواحی زیر باید دچار درد شوند :
- کمر
- باسن
- گردن
- ران ها
- زانو ها
- شانه ها
- قفسه سینه
- آرنج دست
- دنده های قفسه سینه
از آن جایی که علائم بیماری های مغز و اعصاب شبیه به هم می باشند ، پزشک متخصص مغز و اعصاب علاوه بر بررسی علائم ذکر شده و انجام معاینات لازم ، آزمایش خون را برای بیمار تجویز خواهد کرد تا به طور قطع ابتلا به فیبرومیالژیا را تشخیص دهد.
آزمایش خون تجویز شده شامل موارد زیر می باشد :
بررسی عملکرد غده تیروئید
شمارش کامل گلبول های خون
میزان سرعت رسوب کردن گلبول های قرمز خون
عوامل خطر فیبرومیالژیا
- جنسیت : هورومون های زنانه یکی از عوامل بروز این بیماری می باشد ، به همین دلیل خانم ها نسبت به آقایان بیشتر در معرض ابتلا به فیبرومیالژیا می باشند.
- سابقه خانوادگی : در صورتی که یکی از اعضای خانواده درجه یک و یا والدین شما دچار این بیماری شده باشند ، احتمال ابتلای سایر افراد خانواده نیز وجود دارد.
- بیماری روماتیسمی : در صورت ابتلا به بیماری های روماتیسمی چون آرتریت روماتوئید و لوپوس ، احتمال بروز این بیماری برای افراد بیشتر می باشد.
درمان فیبرومیالژیا
گرچه هنوز علت بروز بیماری فیبرومیالژیا به طور کامل مشخص نمی باشد ، با این حال پزشک متخصص مغز و اعصاب با تجویز دارو و یا آموزش فعالیت های جسمی و کسب حمایت عاطفی از طرف نزدیکان به تسکین این بیماری کمک خواهد کرد.
یافتن طرح درمان مناسب بسته به شرایط هر بیمار ، از اهمیت بالایی برخوردار می باشد ؛ چرا که برای کسب نتیجه مناسب نیاز به همکاری پزشک های دیگر مانند پزشک عمومی ، متخصص روماتولوژی ، متخصص درمان درد ، متخصص فیزیوتراپی ، روانپزشک و سایر مشاورین می باشد.
نکته قابل توجه این می باشد که بیمار برای داشتن درمانی موفقیت آمیز نیاز به حمایت عاطفی و همکاری اطرافیان خود دارد.