به پزشکی که پس از طی دوران پزشکی عمومی ، در زمینه بیماری های مغز و اعصاب تخصص خود را می گیرد ، نورولوژیست یا متخصص بیماریهای مغز و اعصاب گفته می شود.دکتر مونا حجازی متخصص مغز و اعصاب تهران از بهترین متخصصان مغز و اعصاب این استان می باشند.
سیستم عصبی بدن انسان به دلیل تاثیر گذاری بر سایر قسمت های بدن و همچنین سازماندهی فرماندهی کردن بر بدن از مهمترین قسمت های بدن محسوب می شود. تشخیص و درمان بیماری مربوط به مغز و اعصاب ، تنها توسط فوق تخصص مغز و اعصاب امکان پذیر می باشد.
سیستم عصبی شامل دو قسمت مرکزی و محیطی می باشد. مغز سیستم عصبی مرکزی می باشد که شامل نیمکره های چپ و راست مغز Cerebrum ، ساقه مغز Brain stem ، مخچه Cerebellum و نخاع می باشد. نورون های عصبی نیز جزو سیستم های عصبی می باشند که موجب برقراری ارتباط مغز و نخاع با سایر اعضای بدن و عضلات می شوند.
پزشکی که تخصص مغز و اعصاب دارد را نورولوژیست یا متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات نیز می نامند. جراح مغز و اعصاب پس از اتمام دوره عمومی پزشکی ، طی دوره ۴ ساله تخصص مغز و اعصاب را دریافت کرده و در این مدت آموزشاتی راجع به تشخیص و درمان اختلالات عصبی چون مغز ، نخاع ، اعصاب و عضلات می بیند.
متخصص مغز و اعصاب ، توانایی بررسی و انجام کلیه معاینات عصبی از اعصاب سر و گردن ، بررسی قدرت عضلانی و حرکتی ، بررسی تعادل ، حرکت و واکنش و احساس ، حافظه ، گفتار ، زبان و سایر قابلیت های شناختی را دارد.
در صورتی که شما از جمله افراد مشکوک به یکی از بیماری های مغز و اعصاب می باشید مطمئنا سوالاتی درباره علل بروز این بیماری دارید.
به طور کلی علل بروز این بیماری در هر فرد متغیر می باشد و برای همه یکسان نیست.
لایه های متفاوت با جنس های مختلف اطراف مغز و نخاع قرار دارند که در مقابل فشار و نیرو بسیار آسیب پذیر می باشند. اعصاب محیطی هم جزو این دسته از لایه ها هستند که در قسمت عمیق پوست قرار دارند و بسیار حساس و آسیب پذیر می باشند.
اغلب بیماری های مغز و اعصاب ، سیستم های عصبی و یا فقط نورون ها را تحت تاثیر قرار می دهد. این در حالیست که ایجاد یک اختلال خیلی کوچک در نورون ها موجب بروز اختلال بزرگ در ساختار کل بدن خواهد شد.
هنگام انتخاب متخصص مغز و اعصاب حتما رزومه و تجربه پزشک را مورد بررسی قرار دهید.
درباره بیمارستانی که قرار است در آن جا مورد درمان و جراحی قرار بگیرید به خوبی تحقیق کنید و امکانات آنجا را در نظر بگیرید.
از جراح خود درباره نتیجه جراحی برای افرادی که شرایط مشابه شما را داشتن سوال کنید و همچنین در صورت توان میزان رضایت بیمارانی که قبلا با همان جراح تحت درمان بوده اند را بررسی نمایید.
همانطور که می دانید مغز و ستون فقرات همواره از مهم ترین قسمت های بدن می باشند و حساسیت بالایی دارند ، به همین دلیل در انتخاب پزشک نهایت دقت را اعمال کنید تا دچار عوارض جانبی نشوید.
پزشک باید با آگاهی کامل از آناتومی و فیزیولوژی و همچنین چگونگی کارکرد سیستم عصبی و ارتباطات پیچیده آن ، توانایی تشخیص و بررسی محل درگیری و نوع اختلال کارکرد سیستم عصبی را داشته باشد.
بهترین متخصص مغز و اعصاب ابتدا به درمان بدون جراحی نواحی درگیر بیماری می پردازد و تنها در صورت لازم و ضرورت اقدام به جراحی می نماید.
گاهی علائم بیماری های مغز و اعصاب بسیار مشابه یکدیگر هستند و نورولوژیست با بررسی دقیق و گاهی مواقع با انجام آزمایشات تخصصی ، قادر به تشخیص نوع بیماری مغز و اعصاب می باشد.
بسته به محل درگیری سیستم عصبی ، بیماری های مختلف مغز و اعصاب پدید خواهد آمد. متخصص بیماری های مغز و اعصاب با آگاهی کامل راجع به آناتومی و فیزیولوژی و چگونگی کارکرد سیستم عصبی و ارتباطات پیچیده آنها ، توانایی بررسی محل درگیری و نوع اختلال و در نهایت تشخیص نوع بیماری سیستم عصبی را دارد. گاهی برای تشخیص دقیق بیماری مغز و اعصاب و تنها در صورت لزوم از روش های پارا کلینیکی از قبیل تصویر برداری مغز که شامل ام آر آی ، سی تی اسکن مغز ، سونوگرافی داپلر عروق مغز ، نوار مغز و نوار عصب و عضله می شود ، استفاده خواهد شد. با تشخیص درست بیماری درمان مناسب صورت خواهد گرفت.
سرکار خانم دکتر حجازی با بهره مندی از توانایی و تبحر بالایی که در حوزه کاری خود دارند قادر به ارائه بهترین خدمات تشخیصی و درمانی در زمینه بیماری های مغز و اعصاب به مراجعین محترم خود می باشند.
متخصص بیماریهای مغز و اعصاب برای تشخیص بیماری های مرتبط با مغز و اعصاب ، آزمایشات مختلفی را تجویز می نماید. هدف از تجویز این آزمایش ها کسب اطلاعات لازم در زمینه وضعیت بیمار و بررسی وجود و میزان پیشرفت بیماری های مغز و اعصاب در فرد می باشد.
در ادامه به معرفی راه های تشخیص این بیماری می پردازیم :
به طور قطع از تومورهای مغزی می توان به عنوان شایع ترین بیماری مرتبط با مغز و اعصاب اشاره نمود.
تومور مغزی در اثر رشد غیر عادی توده ای در مغز اتفاق می افتد. در حالت کلی تومورهای مغزی به دو دسته تقسیم بندی می شوند.
از لحاظ منشا پیدایش تومور مغزی ، تومورهای مغزی را می توان به دو دسته تقسیم نمود.
قاعدتا انواع تومورهای مغزی از لحاظ سرعت رشد دارای تفاوت های عمده ای با یکدیگر می باشند. تحت الشعاع قرار گرفتن سیستم عصبی در اثر وجود تومور ، به فاکتورهایی از قبیل محل پیدایش تومور و سرعت رشد آن بستگی دارد.
بیماری های مغز و اعصاب عموما تحت شرایط ذیل بروز می نمایند :
صرع در حقیقت نوعی اختلال سیستم عصبی مرکزی است که منجر به مختل شدن فعالیت سلول های عصبی مغز شده و در نهایت باعث بروز تشنج می شود.
تشنج لزوما به معنای صرع نمی باشد.
از شایع ترین علل بروز تشنج در کودکان و نوزادان می توان به کمبود ویتامین ، تب بالا ، اختلالات قند خون و کمبود مواد معدنی اشاره نمود.
بزرگسالان عموما در اثر آسیب های مغزی ، سکته مغزی ، تومور مغزی و آسیب به سر در معرض تشنج قرار می گیرند.
میگرن یکی از رایج ترین بیماری های مرتبط با مغز و اعصاب می باشد.
میگرن نوعی وضعیت عروقی است که در اثر محدود شدن فرآیند جریان خون به مغز رخ می دهد. در حقیقت میگرن به نوعی یک وضعیت سیستم عصبی مرکزی است که منجر به ایجاد تغییرات فیزیکی در مغز شده و سردردهای دردناکی را به همراه دارد.
منظور از غش یا سنکوپ از دست دادن آگاهی و هوشیاری بصورت موقت می باشد که در اثر کاهش خون رسانی و اکسیژن کافی به مغز ایجاد می شود.
از دیگر بیماری های شایع مغز و اعصاب می توان به ام اس اشاره نمود ، این بیماری ناشی از عوامل وراثتی و محیطی است.
این بیماری منجر به تحلیل سیستم عصبی بصورت شدید و پیشرونده می شود و عموما ناشی از عوامل وراثتی ، محیطی و افزایش سن می باشد.
این بیماری ممکن است در سر تا سر سیستم عصبی محیطی و مرکزی رخ دهد که عموما در اثر شرایطی از قبیل دیابت و مولتیپل اسکلروز ایجاد می شود.
مننژیت انوعی دیگر از بیماری های مغز و اعصاب است که منجر به بروز التهاب در بافت مغز و نیز اطراف مغز می شود.
سکته مغزی ، الزایمر ، اوتیسم ، دیسلکیا یا همان خوانش پرشی نیز از دیگر بیماری های شایع مغز و اعصاب می باشند.
عارضه ای به نام از کار افتادگی موقت عضلات صورت ، فلج بل گفته می…
فوبیا نوعی اختلال اضطرابی است که با ترس شدید و غیرمنطقی از یک شی ،…