یکی از بیماری های خود ایمنی روماتیسم عصبی است. این بیماری که با نام آرتریت روماتوئید نیز شناخته می شود، سیستم ایمنی بدن را دچار اختلال می کند. بدن به جای محافظت از بافت های خود به آن ها حمله می کند. و آن ها را دچار آسیب های عصبی و مفصلی می کند. این بیماری بر روی اعصاب محیطی، عضلانی و مفصلی تاثیر می گذارد. و در ادامه باعث التهاب شدید آن ها می شود. در این مقاله از دکتر مونا حجازی متخصص مغز و اعصاب در تهران این بیماری را بررسی می کنیم.
علت بیماری روماتیسم عصبی چیست؟
نمی توان گفت که علت آرتریت روماتوئید به طور دقیق مشخص شده است. اما برخی از عوامل می توانند در بروز این بیماری نقش داشته باشند. از جمله آن ها عوامل ژنتیکی، محیطی، ویروس ها و استرس های شدید و مهم ترین آن ها سبک زندگی و تغذیه نا سالم می باشد. معمولا روماتیسم با علائمی مانند درد مداوم، ضعف عضلانی، بی حسی و سوزش در بافت ها همراه می شود.
در مراحل پیشرفته این بیماری عملکرد های تنفسی، حرکتی و حسی افراد را دچار اختلال می کند. بهتر است در ابتدای مشاهده علائم آن به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید. تشخیص به موقع علت آن می تواند کمک زیادی به درمان کند.
علائم روماتیسم عصبی چیست؟
آرتریت روماتوئید معمولا با علائم متفاوتی بروز می کند. بسیاری از این علائم در افراد از فردی به فرد دیگری متفاوت می باشد. درد، تیر کشیدن عصب ها و عضلات، و ضعف عضلانی از جمله نشانه های شایعی است که در اکثر افراد اتفاق می افتد. درد ها به صورت مداوم یا تیرکشنده در اعصاب ایجاد می شوند. روماتیسم عصبی با بروز علائمی مانند درد و ضعف در عصب ها و بافت ها باعث سختی در انجام فعالیت های روزمره می شود.
نشانه های زیر نیز از جمله علائم دیگر این بیماری می باشد:
- احساس بی حسی
- سوزش در دست و پا
- احساس گزگز در دست ها و پاها
- ملتهب شدن مفاصل
- قرمزی و ورم بافت ها
یکی دیگر از علائم این بیماری خستگی مداوم و مفرط است. در کنار آن بدن واکنش های التهابی را نشان می دهد که به مرور زندگی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد.
تشخیص روماتیسم عصبی
تشخیص آرتریت روماتوئید توسط متخصصین مغز و اعصاب انجام می شود. ارزیابی دقیق به دست متخصص به همراه بررسی سابقه پزشکی و معاینه فیزیکی در کنار آزمایش های خون و نشانه های التهابی به تشخیص درست تر روماتیسم عصبی کمک می کند. معمولا در کنار این بیماری ها تست های الکترومیوگرافی نیز گرفته می شود.
این آزمایشات در کنار تست ها میزان آسیب های وارد شده به اعصاب و بافت ها را مشخص می کند. تشخیص صحیح و دقیق به نحوه درمان و جلوگیری از پیشرفت آن کمک شایانی می کند.
درمان روماتیسم عصبی
معمولا درمان آرتریت روماتوئید با استفاده از دارو ها و حرکات تمرینی انجام می شود. دارو های ضد التهابی غیراستروئیئدی باعث کاهش درد و التهابی ناشی از روماتیسم می شوند. در کنار آن برخی از دارو های سرکوب کننده سیستم ایمنی به جلوگیری از پیشرفت آن کمک می کند. تمامی این دارو ها باید بدست پزشک تجویز شوند تا فعالیت های سیستم ایمنی کنترل شود.
فیزیوتراپی و حرکات تمرینی نیز به کاهش درد و درمان کمک می کند. در کنار این روش ها افرادی که سبک زندگی سالم با رژیم غذایی صحیحی را رعایت می کنند به کاهش این علائم و درمان آن کمک می کنند. معمولا کاهش استرس نیز باعث درمان سریعتر می شود.
نحوه پیشگیری از روماتیسم عصبی چگونه است؟
به طور کلی نحوه پیشگیری از این بیماری کاملا مشخص نشده است. اما بسیاری از اقدامات را می توان برای کاهش علائم و پیشگیری از آن در نظر گرفت. به عنوان مثال رژیم غذایی مناسب، ورزش های مداوم و صحیح و مهم تر از همه آن ها کنترل استرس و مدیریت آن می تواند بر پیشگیری آرتریت روماتوئید نقش داشته باشد.
برخی از مراقبت های زیر نیز به پیشگیری از این بیماری و درمان کمک می کند.
- دوری از عفونت های مزمن.
- تشخیص سریع بیماری و درمان آن.
- دوری از مصرف سیگار و دخانیات
- دوری از مصرف الکل و نوشیدنی های الکلی
- چکاب های منظم.
- رعایت سبک زندگی سالم مخصوصا برای افرادی که سابقه ژنتیکی دارند.
تمامی این موارد به کاهش علائم و پیشگیری از این بیماری کمک می کنند.
برای تشخیص بیماری آرتریت روماتوئید یا روماتیسم عصبی می توانید به مطب دکتر مونا حجازی مراجعه کنید. برای رزرو نوبت اطلاعات خود را در فرم زیر ثبت نمایید.
فرم تماس
روماتیسم عصبی در مردان و زنان
با اینکه آرتریت روماتوئید احتمال دارد در تمامی افراد بروز پیدا کند، اما طبق آمار شیوع این روماتیسم عصبی در زنان بیشتر از مردان بوده است. معمولا علت آن هورمون های جنسی و فعالیت بیشتر سیستم ایمنی است که در زنان رخ می دهد. بانوان به علت تغییرات هورمونی ناشی از دوران بارداری، قاعدگی و یائسگی معمولا بیشتر در معرض بیماری های خود ایمنی قرار می گیرند. علائم و تاثیرات این بیماری در زنان شامل التهاب مفاصل و خستگی مفرط می شود.
اما میزان شدید بودن علائم آن در مردان شدید تر بوده است. روماتیسم عصبی در مردان سریعتر پیشرفت می کند و واکنش های شدید تری را نیز برای آن ها ایجاد می کند مانند ضعف در عضلات و درد های عصبی آن ها که نتیجه آن مختل شدن زندگی روزمره خواهد شد.